Британският външен министър обяви рестарт“ на отношенията с Европейския съюз по време на срещата на външните министри

...
Британският външен министър обяви рестарт“ на отношенията с Европейския съюз по време на срещата на външните министри
Коментари Харесай

Великобритания иска рестарт“ на отношенията с ЕС

Британският външен министър обяви „ рестарт “ на отношенията с Европейския съюз по време на срещата на външните министри на блока.

Британското лейбъристко държавно управление, ръководено от министър-председателя Киър Стармър, трансформира преструктурирането на връзките на Англия с Европейски Съюз в своя политическа цел. Даунинг стрийт счита, че актуалните връзки, избрани от съглашението за отдръпване от 2019 година, контрактувано от Борис Джонсън, когато той беше министър-председател от Консервативната партия, са неизгодни за Обединеното кралство.

Дейвид Лами нарече присъединяване си в срещата на външните министри на Европейски Съюз в Люксембург „ исторически миг, който съставлява рестартиране на връзките с Европейски Съюз “.

„ Сигурността на Европейски Съюз и на Обединеното кралство са неделими в този миг, без значение дали става въпрос за експанзията на Русия в Украйна, големите проблеми и спорове в Близкия изток, или за световните проблеми и геополитическите въпроси в по-широк проект “, сподели той.

Жозеп Борел, висш представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, който също участва на срещата, акцентира, че Европейският съюз и Обединеното кралство споделят общите провокации в региона на сигурността.

„ Ние сме съседи и сътрудници, споделяме едни и същи опасения. Заедно сме за неотложно преустановяване на огъня в Ливан и Газа “, съобщи той.

„ Убедени сме, че в тези мрачни моменти, при толкоз доста провокации по света, един мощен континент - тъй като сме част от един и същи континент - изисква мощно партньорство “, добави Борел.

Въпреки че и двете страни наподобяват подготвени да „ рестартират “ връзките си, това може да се сблъска с проблеми. Една от спънките е предлагането на Европейски Съюз за скица за младежка подвижност, която ще разреши на английски жители и жители на Европейски Съюз на възраст 18-30 години да живеят, учат и пътуват в Обединеното кралство и Европейски Съюз за стеснен интервал от време.

Досега английското държавно управление се противопоставяше на предлагането, макар че то получи поддръжката на няколко страни от Европейски Съюз, заради опасения, че то може да се схване като връщане към свободното придвижване на работна ръка.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР